Tôrgu karaliste

Tôrgu (Torgu) karaliste šodien ir iedomāta mikrovalsts, kas atrodas Igaunijas Republikā, Sāremā salas dienvidrie-tumu daļā, Serves (Sõrve) pussalā. Karaliste tika proklamēta 1992. gada 18. augustā. Karalis Kirils I (kungs Kirils Teiters) tika kronēts 1992. gada 28. novembrī. Karalistes teritorijā paralēli eiro tiek izmantota sava valūta - Tôrgu tālers (Torgu taaler) - kuras valūtas kurss ir pielīdzināts ½ litra Igaunijas degvīna izmaksām vietējā Laadlas ciemā veikalā. 

Karalistes dibināšanas iemesls bija neveiksmīgā administratīvā reforma, kuru 1992. gada 30. jūlijā vadīja Igau-nijas Republikas Augstākās padomes Prezidijs. Rezultātā šī Igaunijas daļa - bijušais Jamajas (Jämaja) pagasts un Tôrgu pagasts - de iure tika izslēgta no Igaunijas administratīvās teritorijas.

Karalistes teritorija (139,5 km²), kurai ziemeļu pusē (13 km garumā) ir saus-zemes robeža ar Igaunijas Republiku un no otras puses robežojas ar Baltijas jūru un Rīgas jūras līci.

Tôrgu pašvaldības kā Igaunijas Repub-likas daļas statuss tika atjaunots 1993. gadā. Taču pirms tam jau izveidotā karaliste turpina darboties līdz šim. Karalistei ir sava valsts simbolika, sava nauda, ​​pastmarkas utt. Tāpat kā tās dibināšanas laikā, Torgu karalistes galvenais uzdevums šobrīd ir aizsargāt vietējo iedzīvotāju intereses gadījumā, ja pašvaldība vai Igaunijas Republika kopumā neaizstāv vietējo iedzīvotāju intereses. jebkura iemesla dēļ vai jebkurā daļā.

Pēc pirmā karaļa Kirila nāves (20.05.22.) Torgu iedzīvotāji savā referendumā ievēlēja jaunu karali. Visvairāk balsu no deviņiem tautas piedāvātajiem kandidātiem saņēma Kirila dēls Kristians Teiters. Viņš tika zvērināts kā karalis ar oficiālo vārdu Kristian I 12.08.2022. Viņas Majestātes kronēšana notika 26.08.2023.

Karogs un ģerbonis

Karogs un ģerbonis

Tôrgu karalistes atrašanās vieta

Tôrgu karalistes atrašanās vieta

Sērves pussalas un Torgu karalistes karte

Sērves pussalas un Torgu karalistes karte

Torgu karalistes (bijušais Jāmajas pagasts) iedzīvotāju tautas tērpi

Torgu karalistes (bijušais Jāmajas pagasts) iedzīvotāju tautas tērpi

 

Informāciju par vietējo gidu dienestu, kā arī par Torgu karalisti, vietējo naudu, suvenīriem, zīmotnēm u.c. var saņemt pa e-pastu tagasorve@gmail.com 

Šo vietni uztur Torgu Karalistes biedrība